Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Naszym kolejnym wyzwaniem pod szyldem „trzy po trzy” było skomponowanie potrawy na bazie sałaty, tuńczyka i fasoli. W sumie składniki od razu narzucają zrobienie sałatki, ale w końcu sałatki też można robić na nieskończenie wiele sposobów.
Ja do swojej dodałam także kiełki, ogórka i paprykę, a dla zaostrzenia smaku kapary. Zamiast kaparów – jeśli ktoś nie lubi - można użyć pokrojonych oliwek.
Tym sposobem powstała prosta, ale smaczna, drugośniadaniowa sałatka.

A inne przepisy z wykorzystaniem tych trzech składników znajdziecie u Panny Malwinny, Martynosi i Ani :)

Zdjęcie - Sałatka z tuńczykiem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I FASOLĄ
(2 porcje)
¼ główki sałaty lodowej,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 mała puszka lub ½ zwykłej puszki fasoli (użyłam białej cannellini),
½ małej czerwonej cebuli,
½ strąka czerwonej papryki,
1/3 długiego ogórka,
1 łyżeczka kaparów,
dowolne kiełki (u mnie kiełki lucerny),
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka majonezu,
sok z cytryny,
szczypta cukru,
sól i pieprz

Sałatę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Tuńczyka i fasolkę osączyć na sitku. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paseczki, a obranego ogórka w ćwierćplasterki. W misce wymieszać razem sałatę, kiełki, cebulę, paprykę, ogórka, kapary, fasolkę i tuńczyka. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić odrobiną soku z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Połączyć z sałatką. Wierzch można udekorować kawałkami tuńczyka, kiełkami albo zieleniną.


Zdjęcie - Sałatka z tuńczykiem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów