Sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem
            Na letni lunch czy na grilla – przepyszna i zdrowa sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem małosolnym. Wystarczy pełna miska takiej sałatki a sił nam starczy na kilka godzin. Dodaj kilka listków mięty lub kolendry a danie nabierze orzeźwiającego smaku.

- 1 puszka tuńczyka w oliwie
 - 6 ogórków małosolnych
 - 2 dojrzałe awokado
 - listki świeżej mięty
 - listki pietruszki
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki oliwy z tuńczyka
 - sól, pieprz
 
Ogórki i obrane awokado kroję w dużą kostkę. Awokado polewam sokiem z cytryny. Dodaję tuńczyka, listki mięty, listki pietruszki, przyprawy i oliwę. Mieszam delikatnie. Schładzam przed podaniem ok 20 minut.
            

