Sałatka z tuńczyka i pomarańczy
Kolorowa i lekka sałatka na drugie śniadanie lub kolację :) Tuńczyk fajnie komponuje się smakowo z pomarańczą, a kwaskowaty granat dopełnia całości.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I POMARAŃCZY
(2 porcje)
2 garście roszponki,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 pomarańcza,
1 nieduża czerwona papryka,
2 łyżki ziarenek granatu,
2 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Roszponkę umyć i osuszyć, umieścić w misce. Pomarańczę wyfiletować (czyli obrać i za pomocą noża wykroić cząstki miąższu spomiędzy błonek). Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Tuńczyka osączyć. Płatki migdałowe lekko podpiec na suchej patelni.
Pomarańczę, paprykę i tuńczyka ułożyć na roszponce, posypać ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi.
Z resztki pomarańczy pozostałej po wykrojeniu wycisnąć ok. 2 łyżek soku i wymieszać je z oliwą. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.