Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło

Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło

Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z serowymi sakiewkami na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 180 g ogórka
  • 150 g śliwek
  • 100 g mini mozzarelli
  • 100 g mixu sałat
  • 100 g plastrów prosciutto
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 4 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

na dresing:

  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz cayenne

Przygotowanie

Wymieszać składniki dresingu.

 

Śliwki pokroić na kawałki wielkości mozzarelli. Na każdym plastrze szynki położyć 1-2 kulki sera oraz kawałek śliwki i zwinąć w szczelne sakiewki. Następnie podsmażyć z każdej strony na Kujawskim 3 ziarna.

 

Sakiewki wyłożyć na mieszankę sałat, skropić dresingiem, posypać soczystymi pestkami granatu i prażonymi pestkami dyni.

 

Porada:

Sałatka nie wymaga zbyt wielu dodatków. Można ją skomponować z mieszanki sałat, małych listków szpinaku lub jarmużu, tak jak lubisz. Śliwki można zastąpić innymi owocami np. gruszką, jabłkiem lub brzoskwinią.

 

To niezwykłe połączenie świeżych warzyw, chrupiących pestek dyni i sezamu, delikatnego w smaku oleju Kujawskiego 3 ziarna - idealnego do smażenia i sałatek, oraz soczystych, aromatycznych sakiewek z szynki dojrzewającej.

 

 

Przepis pochodzi z szczyptasmaq.blogspot.com

 

Kategorie przepisów