Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem

Sałatka z rukoli z parmezanem to świetne danie na początek roku. Jak zawsze bowiem wydajemy się nieco bardziej ospali, zmęczeni świątecznym odpoczynkiem i pełni górnolotnych postanowień. Jednym z nich zapewne jest – “będę lepiej się odżywiać”. Albo – “skończę z kebabem i chińczykiem w weekendy”.
Tak więc jest okazja, bo sałatka z rukoli już czeka! Śmiesznie prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie smaczna i pożywna. Rukola w tym składzie wyjątkowo świetnie się komponuje. Z parmezanem tworzy idealną parę, a pesto i jajko z rozpływającym się żółtkiem to przysłowiowa kropka nad i.
Bardzo lubię do rukoli podawać jajko. Łagodzi jej pikantny smak i świetnie się z nią komponuje. Rukola natomiast dodaje jajku wyrazistości dzięki czemu ma się ochotę na więcej. Dodatek parmezanu to klasyka – sałatka z rukoli i parmezanu bowiem weszła już w kanon dań znanych i lubianych na całym świecie. Ja pokusiłam się jeszcze o kilka kropel bazyliowego pesto – uwielbiam je! Dla bardziej wymagających polecam przygotowanie je samodzielnie. To bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a smak godny jest poświęcenia. Oprócz bazyliowego sprawdzą się też inne jego rodzaje. Pesto rosso, lub ze szczypiorku – niemal każde będzie pyszne.
Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem Prosta sałatka, która sprawdzi się niemal na każdą okazję. Może stanowić smaczne śniadanie, lekki lunch lub kolację, ale warto sięgnąć po nią także gdy wpadną niespodziewani goście.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 5 minutes Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Fit, SałatkaSłowa kluczowe: jajko, parmezan, pesto, rukola
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 100 g rukoli
- 4 jajka
- 50 g parmezanu
- 100 g czerwonej cebuli
- 30 ml oliwy EV
- 60 ml pesto
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
- Jajka gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach obieramy i kroimy na połówki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Parmezan trzemy na płatki lub większe wiórki.
- Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dzielimy na porcje.
- Do każdej porcji wkładamy po dwie połówki jajka, polewamy pesto i posypujemy parmezanem.
- Podajemy od razu.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy! Zobacz inne przepisy na Proste sałatki i surówki
Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
Prosta sałatka caprese
Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
Sałatka z melonem, szynką parmeńską i mozzarellą
Sałatka makaronowa ze szpinakiem i serem provolone
Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico
Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami
Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków
Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim