Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem

Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem

Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem to klasyczne połączenie smakowe. Zawsze się sprawdza, jeśli nie lubisz specyficznego koziego sera, użyj takiego, jaki lubisz. Podobną sałatkę, obok innych smakowitych potraw przygotowała dla nas i innych uczestników konkursu Kuchenne Zmagania Monika Mrozowska. Paszczak chętnie pomagał Monice w kuchni i sałatka wyszła pyszna. Dziś zrobiłam podobną na szybko w domu, jako dodatek do obiadu. 

Zdjęcie - Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje:

  • 3 garści umytej roszponki*
  • 80 g twardego sera koziego
  • łyżka kiełków brokuła
  • łyżka kiełków rzodkiewki
  • 1 nieduży ugotowany w mundurku burak
  • 1 łyżka pestek granatu
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • sól 
  • pieprz
  • cukier

*roszponkę umyj i dokładnie osusz lub dla zaoszczędzenia czasu kup roszponkę już umytą

Buraka obierz i pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki czerwonego octu winnego Na patelni rozgrzej 1 łyżkę cukru i kiedy się skarmelizuje wrzuć buraki i energicznie potrząsając patelnią lub mieszając smaż je około 10 min., uważaj, aby nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wystudź. Kozi ser pokrój w kostkę, W małym słoiczku przygotuj sos do sałatki: 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1 łyżką czerwonego octu winnego, dopraw solą i pieprzem.

Na talerzach ułóż po równo roszponkę, obydwa rodzaje kiełków, posyp kostkami koziego sera, pestkami granatu i burakami. Delikatnie posól i popierz – nie za dużo, pamiętaj, że sos jest już doprawiony.

Zdjęcie - Sałatka z roszponką, karmelizowanym burakiem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów