Sałatka z roszponką, awokado i łososiem.
Ostatnio jak pewno zauważyliście, coraz częściej jem i eksperymentuję z sałatkami. Połączenie roszponki z łososiem i awokado bardzo mi zasmakowało, tak więc gorąco polecam (a chyba rzadko mi się to zdarza) wypróbowanie tego przepisu.
Składniki (1 porcja): 3 garści roszponki połowa zielonego ogórka połowa awokado 2 plastry wędzonego łososia 2 łyżeczki sezamu sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek
Roszponkę myjemy i dzielimy na pojedyncze listki. Następnie kroimy ogórka na plasterki, które potem przekrawamy na ćwiartki. Plastry łososia kroimy na drobne kawałki. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Jedną połowę kroimy na plasterki, kilka z nich zostawiamy do dekoracji, natomiast resztę kroimy jeszcze na pół. Wszystko razem wrzucamy do miski i mieszamy. Do sałatki dodajemy sezam.
W innym naczyniu przygotowujemy sos. Do odrobiny oliwy z oliwek dodajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę ziół prowansalskich i wszystko dobrze mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę zdobimy plastrami awokado.
Składniki (1 porcja): 3 garści roszponki połowa zielonego ogórka połowa awokado 2 plastry wędzonego łososia 2 łyżeczki sezamu sól pieprz łyżeczka ziół prowansalskich oliwa z oliwek
Roszponkę myjemy i dzielimy na pojedyncze listki. Następnie kroimy ogórka na plasterki, które potem przekrawamy na ćwiartki. Plastry łososia kroimy na drobne kawałki. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Jedną połowę kroimy na plasterki, kilka z nich zostawiamy do dekoracji, natomiast resztę kroimy jeszcze na pół. Wszystko razem wrzucamy do miski i mieszamy. Do sałatki dodajemy sezam.
W innym naczyniu przygotowujemy sos. Do odrobiny oliwy z oliwek dodajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę ziół prowansalskich i wszystko dobrze mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę zdobimy plastrami awokado.