Sałatka z quinoa i bakłażana z nutą mięty

Sałatka z quinoa i bakłażana z nutą mięty

Po amarantusie, testuję teraz quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Cytując za stroną ulicaekologiczna.pl:

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.

Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E. 

Dodam jeszcze, że quinoa ma niski indeks glikemiczny - tylko 35. Warto więc spróbować wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Dzisiaj proponuję Wam lekką, odświeżającą sałatkę, przepis na którą znalazłam na tej stronie.  

Składniki:

1/2 szklanki ziaren quinoa

1 szklanka wody

szczypta soli

1 średni bakłażan

ok. 10-15 pomidorków koktajlowych

100 g twardego sera koziego

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz, sól

Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój na plastry, posól, odstaw na 30 minut. Następnie otrzyj ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. W trakcie pieczenia lub smażenia lekko posmaruj plastry bakłażana oliwą. 

Pomidorki pokrój na połowy, wymieszaj z  pokruszonym kozim serem, miętą, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj z ugotowanym quinoa. Upieczone bakłażany pokrój na połówki i dodaj do sałatki. Posyp posiekaną miętą.

Zdjęcie - Sałatka z quinoa i bakłażana z nutą mięty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów