Sałatka z pomidorów i pieczarek
            
Łatwa i smaczna sałatka do obiadu, złożona praktycznie z trzech składników. Przy tej ilości składników wyjątkowo ważny jest sos, mój powstał na bazie octu z białego wina i francuskiej musztardy. Sałatka pasuje do obiadu, do sztuki mięsa lub jako dodatek do kanapek.
Składniki
- sałata lodowa - 1 główka
 - pomidory - 2
 - pieczarki - 6
 - czosnek - 2 ząbki
 - oliwa z oliwek - 8 łyżek
 - ocet z białego wina - 2 łyżki
 - musztarda francuska - 1 łyżka
 - sól - do smaku
 - pieprz - do smaku
 - cukier - 1 szczypta
 
Instrukcje
Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć do salaterki. Pomidory pokroić w kostkę, obrane pieczarki w plasterki, przełożyć do sałaty. Do kubka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz, cukier, ocet i wymieszać. Dodać musztardę i oliwę i ucierać aż powstanie gładki sos. Dodać sos do warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę.
Smacznego:)
