Sałatka z pistacjami

Pyszna, lekka sałatka z przepisu Morwy - jedynie awokado zamieniłam na winogrona.
I nic więcej nie napiszę, bo lecę na zajęcia. Miłego dnia wszystkim! :)

SAŁATKA Z PISTACJAMI
(dla 3 osób)
1 paczka mieszanki różnych sałat,
garść orzechów pistacjowych,
pół pszennej bułki (np. kajzerki),
mała kiść winogron,
100g chorizo lub boczku (zastąpiłam surową wędzoną kiełbasą),
1 łyżka masła,
1 łyżeczka przyprawy „Grzanki złociste” Kamis
sos:
2 łyżeczki musztardy (np. Dijon),
1 łyżeczka płynnego miodu,
2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek (dałam oliwę),
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
sól i pieprz
Wędlinę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na chrupiąco i wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć ją z tłuszczu.
Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić bułkę pokrojoną w drobną kostkę, posypać przyprawą i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki.
Winogrona umyć i przekroić na połówki, można wydłubać pestki.
Pistacje obrać i pokroić na połówki.
Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.
Sos: Podane składniki połączyć i dokładnie zmieszać, aż powstanie gładka emulsja. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
I nic więcej nie napiszę, bo lecę na zajęcia. Miłego dnia wszystkim! :)

SAŁATKA Z PISTACJAMI
(dla 3 osób)
1 paczka mieszanki różnych sałat,
garść orzechów pistacjowych,
pół pszennej bułki (np. kajzerki),
mała kiść winogron,
100g chorizo lub boczku (zastąpiłam surową wędzoną kiełbasą),
1 łyżka masła,
1 łyżeczka przyprawy „Grzanki złociste” Kamis
sos:
2 łyżeczki musztardy (np. Dijon),
1 łyżeczka płynnego miodu,
2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek (dałam oliwę),
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
sól i pieprz
Wędlinę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na chrupiąco i wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć ją z tłuszczu.
Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić bułkę pokrojoną w drobną kostkę, posypać przyprawą i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki.
Winogrona umyć i przekroić na połówki, można wydłubać pestki.
Pistacje obrać i pokroić na połówki.
Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.
Sos: Podane składniki połączyć i dokładnie zmieszać, aż powstanie gładka emulsja. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
