Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem

Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem

Uwielbiam tą sałatkę za jej uniwersalność. Dobrą paprykę można w końcu dostać w sklepach przez cały rok.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie sprawdzi się zimą, jako dodatek do pieczonej wołowiny, latem zaś doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami, albo jako lekka przekąska w zestawie z chrupiącą grzanką.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do sosu dodaję ząbek czosnku, który po upieczeniu staje się kremowy, wręcz słodki, traci swoją ostrość, a równocześnie doskonale dodaje smaku zwykłemu vinegrettowi.

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem

Agata, 13 lutego 2013

Zdjęcie - Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Papryki i czosnek (nie obrany, w łupince) połóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, na wysoką półkę. Piecz ok. 30 minut, aż warzywa staną się miękkie i zacznie się od nich oddzielać skórka. Gorące papryki włóż do foliowego woreczka, zamknij i odczekaj, aż przestygną. Zimne już warzywa obierz ze skórki, oczyść z nasion i ułóż na talerzu.

Do miseczki wyciśnij z łupinki czosnek (będzie miał kremową konsystencję), wymieszaj do z solą, oliwą i octem. Powinien utworzyć się wręcz kremowy sos, najłatwiej wymieszać wszystkie składniki w małym słoiczku. Dressingiem polej papryki, posyp natką pietruszki.

Kategorie przepisów