Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

Jedz kasze - jedz zdrowo ! Mam nadzieję, że Ty drogi czytelniku, jesteś z kaszami za pan brat. Kasze to bogactwo składników mineralnych i odżywczych - nie zapominaj o nich. Jaglana, gryczana, pszenna, ta drobna i gruba, palona i jasna - dla każdego coś dobrego !
Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami...

Zdjęcie - Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości )
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz



Wykonanie: Buraczki umyć i osuszyć. Owinąć każdy buraczek w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 1,5 godziny. Ja buraczki piekę zazwyczaj przy okazji pieczenia czegoś więcej. Upieczone buraczki pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie.

Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać.

Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami. Połączyć jogurt z majonezem, w proporcji wedle upodobań. Sos jogurtowo-majonezowy dodać do sałatki - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !


Kategorie przepisów