Sałatka z orientalną wołowiną z woka


Najlepszy sposób na wydobycie pestek granatu? Przekrój go na pół, odwróć do góry nogami trzymając nad talerzem i uderz skórkę tłuczkiem do mięsa. Wszystkie pestki wylecą bez problemu. Metodę sprzedał mi kiedyś znajomy i dzięki niemu oszczędzam teraz sporo czasu.
Sałatka z orientalną wołowiną z woka (2 porcje)
- 200g antrykotu wołowego bez kości
- pół granatu
- 2 garście roszponki
- kilka liści sałaty lodowej
- 10 pomidorków koktailowych
- 2 łyżki pestek dyni
Marynata:
-2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli (zielona nakrętka)
- 10 kropel tabasco
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 3cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól
Mięso umyj, osusz i pokrój na bardzo cienkie paski. W miseczce pomieszaj składniki do marynaty, umieść w niej mięso, wymieszaj, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Sałatę lodową pokrój na mniejsze kawałki, pomieszaj z roszponką. Granat przekrój na pół, wyjmij pestki (metoda opisana wyżej) i pomieszaj z sałatami. Dodaj też pokrojone na ćwiartki pomidorki koktailowe i pestki dyni.
W filiżance wymieszaj ze sobą składniki do dressingu.
Po upływie godziny, rozgrzej oliwę na woku i wrzuć mięso razem z marynatą. Smaż przez ok. 3 minuty na dużym ogniu.
Pomieszaj sałatkę z dressingiem przed podaniem, a na niej ułóż plastry wołowiny.
Śliwka