Sałatka z ogórków po seczuańsku

Sałatka z ogórków po  seczuańsku

Smaczna i bardzo aromatyczna. Sezamowo - imbirowa z kawałkami zielonego pieprzu. No i ...piekielnie ostra! Z pewnością będzie idealnym dodatkiem do wielu chińskich potraw.

Przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! część 2".

Zdjęcie - Sałatka z ogórków po  seczuańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z ogórków po seczuańsku

Składniki:

  • 250 g ogórków węży umytych, z odkrojonymi końcówkami
  • sól
  • 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1/2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu posiekanego lub utłuczonego w moździerzu - niezbyt drobno
  • 4 łyżki oleju sezamowego (jasnego - nieprażonego)
  • 3 papryczki chilli (np.odmiany bird`s eye) oczyszczone z pestek i pokrojone w cieniutkie paseczki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • kilka listków bazylii lub 1 minikostka przypraw

Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy nasionka. Ćwiartki kroimy w słupki, przekładamy na sitko i obficie solimy. Odstawiamy na 15 - 30 minut, aby puściły sok. Imbir zalewamy małą ilością wody i odstawiamy na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku). Ogórki dokładnie płuczemy (bo będą za słone), osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. dodajemy odsączony imbir. Do woka lub na patelnię wlewamy olej kukurydziany, do zimnego wkładamy zielony pieprz. smażymy 15 sekund od chwili, gdy zacznie "strzelać". Wlewamy olej sezamowy, mieszamy.Dodajemy chilli, smażymy jeszcze 10 sekund, mieszając drewnianą łyżką. Wszystkie składniki z woka dodajemy do miski z ogórkami i dobrze mieszamy. Robimy zalewę z cukru i octu, wlewamy do sałatki, mieszamy i posypujemy sezamem. Dodajemy pokrojone listki bazylii lub pokruszoną kostkę bazyliową, mieszamy. Sałatkę przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów