Sałatka z ogórkiem, fetą, grzankami i miętą

Moja dzisiejsza propozycja, sałatka z ogórkiem, fetą, grzankami i miętą, na pewno będzie Wam smakować! Z prostych składników można przyrządzić coś całkiem oryginalnego i zaskakująco smacznego. Delikatny ogórek, chrupiący seler, słony ser, sycące grzanki i pachnąca mięta to wyjątkowo dobre zestawienie. Sałatka nadaje się na lekki, ale konkretny i pełnowartościowy lunch. Zdecydowanie mogę ją polecić, a sama na pewno jeszcze kiedyś ją przygotuję.
Sałatka z ogórkiem, fetą, grzankami i miętą
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ogórek zielony
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
- 1 grahamka (lub 2 pity)
- 180g sera feta
- mały pęczek mięty
Seler naciowy pokroić w kostkę, podobnie obrany i pozbawiony nasion ogórek.
Wymieszać w dużej misce z dressingiem z oliwy, octu i przypraw.
Grahamkę pokroić w dużą kostkę i podpiec na patelni lub w piekarniku.
Do warzyw dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz grzanki.
Wmieszać większość pokrojonych w paski liści mięty.
Posypać pieprzem i resztą mięty.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal

Sałatka z ogórkiem, fetą, grzankami i miętą
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ogórek zielony
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
- 1 grahamka (lub 2 pity)
- 180g sera feta
- mały pęczek mięty
Seler naciowy pokroić w kostkę, podobnie obrany i pozbawiony nasion ogórek.
Wymieszać w dużej misce z dressingiem z oliwy, octu i przypraw.
Grahamkę pokroić w dużą kostkę i podpiec na patelni lub w piekarniku.
Do warzyw dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz grzanki.
Wmieszać większość pokrojonych w paski liści mięty.
Posypać pieprzem i resztą mięty.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 320 kcal