Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka idealna na upalne dni. Super smakuje solo, z kanapeczkami z wędliną lub jako dodatek do mięsa, np. kotleta schabowego lub szaszłyków drobiowych. Przepis znalazłam na blogu Kasi Gotuję bo lubię. Gorąco polecam!
Składniki:
500 g maleńkich młodych ziemniaczków
100 ml kwaśnej smietany 12 lub 18%
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej (użyłam ostrej własnej roboty)
1 pęczek koperku
sól i ew. pieprz
Ziemniaki, dobrze wyszorowane, gotujemy w mundurkach, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. śmietanę mieszamy z przecisnietym przez praskę czosnkiem, musztardą, doprawiamy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego:)