Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami

Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami

Sałatki z makaronem są bardzo uniwersalnym daniem. Dodatkiem do makaronu mogą być najróżniejsze warzywa, ryby, mięso i owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań i tego czym dysponujemy w danej chwili. Idealnie sprawdzają się w codziennym menu ale nie tylko. Impreza, grill, piknik, to dobre okazje do tego żeby w krótkim czasie wyczarować tak pyszny posiłek.

 

Zdjęcie - Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  4-6

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki makaronu ( u mnie średnie muszelki ale mogą być kokardki, penne lub świderki
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 7 cienkich plasterków wędzonki krotoszyńskiej
  • ¾ szklanki zielonych winogron bez pestek
  • ¾ czerwonych winogron bez pestek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • ¾ szklanki greckiego jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia
  2. brokuł wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy ( dzięki krótkiemu czasowi gotowania i zimnej wodzie brokuł pozostanie chrupiący i zachowa swój piękny zielony kolor)
  3. wędzonkę kroimy w paseczki i rumienimy na suchej patelni, ma być mocno chrupiący a kiedy wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki
  4. owoce winogron kroimy na połówki
  5. w małej miseczce łączymy jogurt, majonez i ocet, doprawiamy solą i pieprzem
  6. do dużego naczynia wrzucamy makaron, brokuły, winogrono i cebulę, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy, całość delikatnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki ( w tym czasie smaki przegryzą się
  7. przed podaniem sałatki dodajemy wędzonkę oraz orzechy ( należy to zrobić dopiero przed serwowaniem żeby te dwa składniki nie nasiąknęły sosem i pozostały chrupiące)

 

Inne przepisy na sałatki:

Zdjęcie - Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Sałatka brokułowa z jajkiem

Zdjęcie - Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Sałatka kalafiorowa z miętą

Zdjęcie - Sałatka z makaronu z brokułem, winogronem i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Chrupiąca sałatka z krewetek



Kategorie przepisów