Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Weekend minął oczywiście za szybko. Ponieważ mamy chwilowo piękną pogodę w Anglii, wybraliśmy się w sobotę na wycieczkę rowerową. Zajęło nam to kilka godzin i zrobiliśmy jakieś 24 kilometry. Ale było cudownie:)! Małe miasteczko z fantastyczną katedrą z XI wieku i rozległym parkiem a obok znajduje się jeden z najstarszych pubów w Anglii w którym nocował Oliver Cromwell. Niestety zdjęcia mam tylko z komórki ale następnym razem na pewno zabiorę aparat. I jeszcze jedno… tutaj dopuszczalny limit alkoholu we krwi u kierowcy to 0,8 promila, więc jedno piwko w drodze było ok;) A jak smakowało po takim wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!!

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść czarnych oliwek
  • 200 g ananasa z puszki
  • 50 g sezamu
  • oliwa, sos sojowy, sól, pieprz

Dressing:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)

1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.

6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów