Sałatką z figami, rukolą i mozzarellą
Dziś sałatka. Nie miała nawet w planach jej fotografowania, ale okazała się na tyle fajna, że nie mogłam nie skorzystać i nie podzielić się wyjątkowo prostym na nią przepisem.
Z wyglądu to zdecydowanie „artystyczny bałagan”, ale składniki świetnie się ze sobą komponują. Słodkie figi, słona szynka, delikatny ser, ostra w smaku rukola. Doskonały sposób na błyskawiczną przystawkę.
Sałatką z figami, rukolą i mozzarellą Składniki- mozzarella - 1 opakowanie
- figi - 6 sztuk
- rukola - 2 garści
- szynka dojrzewająca - 6-8 cienkich plastrów
- oliwa - 3 łyżki
- miód - 1 łyżeczka
- sos balsamiczny - ok. 3 łyżki
- świeżo mielony pieprz - do smaku
Figi pokrój na ćwiartki, lekko podsmaż na odrobinie oliwy z dodatkiem miodu.
Na talerzykach rozłóż listki rukoli, na nich ułóż figi, plastry szynki oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Całość skrop oliwą, posyp pieprzem i polej sosem balsamicznym.