Sałatka z figami i wątróbką

Sałatka z figami i wątróbką
Zdjęcie - Sałatka z figami i wątróbką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na blogu wątróbka pojawiła się ostatnio dwa lata temu (w przepisie na tajarin con fegatini). Sama nie wiem dlaczego, bo przecież bardzo ją lubię. Może czekałam na ten przepis ;) Jest naprawdę świetny - prosty i smakowity. Pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Figi są teraz dostępne w sklepach, więc bez problemu można przygotować tę francuską sałatkę. Gorzej, jeśli ktoś nie przepada za wątróbką, czego, nawiasem mówiąc, nie mogę zrozumieć. Może wynika to z jakichś urazów z dzieciństwa ;) Warto je przezwyciężyć dla pysznego połączenia jej i fig, dopełnionego tymiankiem i czerwonym octem winnym.
Sałatka z figami i wątróbką
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula
- 1 gałązka tymianku
- 250g oczyszczonych wątróbek z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 100g mieszanej sałaty
- 4 figi
- oliwa

1) Na dużej patelni roztopić masło i dodać cebulę pokrojoną w cienkie krążki oraz tymianek.
2) Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie i sie przyrumieni.
3) Większe wątróbki przekroić na mniejsze kawałki.
4) Oprószyć je solą i pieprzem, zwiększyć ogień i usmażyć je według uznania
(autorka sugeruje, by wątróbki pozostały w środku różowe, ale ja za takimi nie przepadam).
5) Pod koniec smażenia dodać ocet winny.
6) Wyłożyć na talerze sałatę i pokrojone w ćwiartki figi.
7) Rozłożyć na nich cebulę i wątróbki, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal

Kategorie przepisów