Sałatka z figami i mozzarellą
            
 
 
 
 
 Sałatka z figami i mozzarellą to jedno z moich ulubionych połączeń. Rewelacyjna w smaku i wyglądzie. Zdrowa i lekka. Figi to wspaniałe, pyszne owoce zawierające witaminę C, wit. z gr.B, potas, magnez wapń, fosfor, cynk i związki bioaktywne jak karetenoidy i polifenole. To doskonałe żródło błonnika.
 Mają właściwości bakteriobójcze, uspokajające, poprawiają nastrój, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ odpornosciowy, serce i układ krwionośny. Korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną. Poprawiają trawienie i działają jako łagodny środek przeczyszczający. I do tego ten smak....
 Koniecznie spróbujcie!
 
 SKŁADNIKI dla 1 osoby:
 1 op. mixu sałat
 2 figi
 1/2 kulki mozzarelli (u mnie z mleka bawolego)
 1 łyżka orzechów włoskich
 dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek
 
 Sałaty ułóż na talerzu. Figi pokrój w ósemkowi, mozzarellę w półplastry. Poukładaj na sałacie i posyp orzechami.
 Do szklaneczki wlej miód i ocet i dokładnie wymieszaj, następnie wlej oliwę i mieszaj do połączenia składników.
 Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.
 
 1 porcja zawiera średnio:
 
 energia: 273 kcal
 białko: 19 g
 węglowodany: 24 g
 błonnik: 6,25 g
 tłuszcze: 12,g
 cholesterol: 0 mg
 
 
 
 