SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ



W końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę;-)Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej. Najbardziej popularna jest zielona i żółta.Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g) i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas) stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób, które dbają o swoją figurę. Fasolkę najczęściej gotuje się na parze lub w dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru.Powinna być nieco twardsza – al dente. Aby pozostała jędrna i nie straciła koloru, zaraz po ugotowaniu można ją wrzucić lub przelać wodą z lodem.Tak więc ugotowałam ją i pokroiłam na mniejsze części.Dodałam sporo świeżego koperku i cztery starte ząbki czosnku.Wymieszałam z majonezem z odrobiną jogurtu.Dodałam sól i pieprz i szybciutko podałam na stół...gdzie została już po niej tylko pusta miska...Polecam! Smacznego!