Sałatka z fasoli adzuki i marchewki

Sałatka z fasoli adzuki i  marchewki

Zdjęcie - Sałatka z fasoli adzuki i  marchewki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ugotowana fasola adzuki

grubo tarta marchew

czerwona cebula - siekana

cebula

mirin

czarny sezam

ocet ryżowy

olej sezamowy

sos sojowy

Fasolę, cebulę i marchew wymieszałam w misce. W osobnej misce zrobiłam sos - składniki dobrałam "na oko". Dolałam sos do fasoli i warzyw, posypałam sezamem i wymieszałam dokładnie. Odstawiłam na godzinę do lodówki. Gotowe.

Adzuki ma tylko jedną wadę - trzeba ją namoczyć na całą noc i gotować ok 40 minut. Bez namoczenia można ją gotować całą wieczność.

-----------------------------------------------

Fasola adzuki/azuki (red beans) to "super-jedzenie" - w 25% składa się z białka, zawiera wszystkie aminokwasy (poza jednym). Jest też źródłem żelaza i wapnia oraz zawiera kwas foliowy i potas.
Jada się ją na słono i na słodko - Japończycy robią z niej niesamowite i smaczne (serio!) słodycze. Pastą z adzuki faszerują moje ulubione ciastka z mąki ryżowej - daifuku. Uważam, że są absolutnie genialne - miękkie, ryżowe i słodkie.

Poza tym fasola adzuki jest idealna dla odchudzających się - daje na długo uczucie sytości, wypełnia żołądek i "pożera" tłuszcz. Obniża też poziom złego cholesterolu we krwi. Jednym słowem genialne jedzenie. No a poza tym - albo przede wszystkim są smaczne i tyle.

Kategorie przepisów