Sałatka z dyni

Sałatka z dyni

Zdjęcie - sałatka z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo fajna sałatka, zwłaszcza dla miłośników dyni i połączeń słodko-słonych. Ja jestem takim właśnie miłośnikiem. Pewnie dlatego tak lubię schab w morelach tudzież balsamiczne polędwiczki. I sałatkę z kalarepki na ciepło, mmmm... poezja. Ale o niej innym razem. Teraz przejdźmy do rzeczonej sałatki, a właściwie dwóch, bo niby sałatka jedna, a zarazem dwie, bo w wersji dla alergików to się zaczyna robić nieco inna sałatka. Wcale nie gorsza przy tym. Ja to sama nie wiem, która lepsza...
Należy mieć:
kilogram dyni
garść pekanów (alergicy: prażonych pestek z dyni)
2 małe oscypki (alergicy: kawałek chorizo lub kiełbasy typu myśliwska)
oliwę
na sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu (alergicy zamieniają na syrop klonowy)
łyżkę sosu sojowego
łyżeczkę musztardy
łyżeczkę balsamico
szczyptę kardamonu

Dynię pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, posmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzla) i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec dynię, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Ostudzone warzywo pokroić w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z orzechami lub pestkami oraz pokrojonym w kostkę oscypkiem lub kiełbasą. Sos: wszystkie składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i potrząsać nim tak długo, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Kategorie przepisów