Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem

W mojej rodzinie, wszyscy lubimy sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką. Ta sałatka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, hod dogów i tortilli.

Jest chrupiąca, lekko słodka, warto spróbować 🙂

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sałatkę z czerwonej kapusty:

  • 1/2  główki kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkiem?

Usuń wierzchnie, uszkodzone liście i jasny głąb. Kapustę drobno poszatkuj, za pomocą tarki do krojenia kapusty.

W garnku zagotuj wodę, dodaj kapustę, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, oraz łyżkę soku z cytryny. Całość gotuj około 10 minut, aż kapusta będzie al’dente. Młoda kapusta, nie wymaga długiego gotowania. Kapustę przecedź i odstaw.

Na niewielką ilość oleju, daj cebulę pokrojoną w małą kostkę, smaż do czasu, kiedy cebulka lekko się przyrumieni.

Do cebuli dodaj kapustę, dokładnie pomieszaj i przełóż do miseczki, dodaj również starte jabłko.

Sałatkę dopraw pieprzem, dodaj też 2 łyżeczki soku z cytryny, dokładnie pomieszaj. Odłóż do lodówki na godzinę, niech smaki dokładnie się połączą.

Smacznego 🙂

 

Zdjęcie - Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów