Sałatka z cykorią i soczewicą
Jest to bardzo ciekawa sałatka o niespotykanym smaku. Cykoria w towarzystwie tuńczyka i soczewicy traci nieco ze swej goryczki, przez co smakuje nawet tym, którzy cykorię obchodzą szerokim łukiem. Przepis z archiwalnych numerów „Mojego Gotowania”, chyba 2003 roku.
PS Dziękuję za Wasze komentarze do poprzednich wpisów!!! Przepraszam, że wciąż nie komentuję Waszych wpisów, niestety wciąż nawala mi klawiatura i muszę wszystko pisać w Wordzie i poprawiać na bieżąco, bo wychodzi bełkot L Ale mam nadzieję, że wkrótce uda mi się to wreszcie naprawić.
Składniki:
makaron o dowolnym kształcie, ugotowany (u mnie kolorowy trottole)
1 kolba cykorii
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół szklanki czerwonej soczewicy
4 łyżki majonezu
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Makaron ugotuj, ostudź. Soczewicę wrzuć do wrzątku, gotuj przez 10 minut, osącz i ostudź (nie może być rozgotowana.) Tuńczyka osącz z zalewy, a cykorię pokrój w poprzek. Wszystkie składniki wymieszaj. Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, polej sałatkę.
PS Dziękuję za Wasze komentarze do poprzednich wpisów!!! Przepraszam, że wciąż nie komentuję Waszych wpisów, niestety wciąż nawala mi klawiatura i muszę wszystko pisać w Wordzie i poprawiać na bieżąco, bo wychodzi bełkot L Ale mam nadzieję, że wkrótce uda mi się to wreszcie naprawić.
Składniki:
makaron o dowolnym kształcie, ugotowany (u mnie kolorowy trottole)
1 kolba cykorii
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół szklanki czerwonej soczewicy
4 łyżki majonezu
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Makaron ugotuj, ostudź. Soczewicę wrzuć do wrzątku, gotuj przez 10 minut, osącz i ostudź (nie może być rozgotowana.) Tuńczyka osącz z zalewy, a cykorię pokrój w poprzek. Wszystkie składniki wymieszaj. Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, polej sałatkę.