Sałatka z cukinii i oliwek

Sałatka z cukinii i oliwek
Mamy sezon na cukinię, mamy kolejne zaproszenie do Baru Sałatkowego Peli, nie pozostało mi zatem nic innego jak zrobić pyszną i lekką sałatkę z cukinii. Nie spodziewałam się, że tak prosta w wykonaniu sałatka może być taka dobra :)

Przepis pochodzi z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” Cornelii Schinharl.

Zdjęcie - Sałatka z cukinii i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAŁATKA Z CUKINII I OLIWEK
(na 2 porcje)
1 niezbyt duża cukinia (400g),
4-5 czarnych oliwek,
5-6 listków świeżej bazylii lub oregano,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól,
świeżo mielony pieprz

Cukinię umyć, osuszyć i poszatkować na cieniutkie paski długości ok. 7 cm. Z oliwek usunąć pestki, pokroić. Z oliwy i soku z cytryny oraz soli przyrządzić sos i polać nim sałatkę. Wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami bazylii lub oregano oraz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z pieczywem.

Zdjęcie - Sałatka z cukinii i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cukinii i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z cukinii i oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów