Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym

Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym

Zdjęcie - Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Myśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;)
Zdjęcie - Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI Sałatka:

  • 100 g rukoli
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 3 marakuje
  • 1 słoiczek marynowanych buraczków
  • 2 garście nasion słonecznika
Sos:
  • sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml)
  • 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • dwie szczypty białego pieprzu

* PRZYGOTOWANIE Sos Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy w rondelku. Wsypujemy lawendę i wlewamy ocet jabłkowy oraz miód. Gotujemy na bardzo małym ogniu od 30 minut do godziny, aż zmniejszy swoją objętość czterokrotnie. Odcedzamy lawendę przez sitko i doprawiamy białym pieprzem. Odstawiamy.
Sałatka Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy na talerz lub miskę. Układamy marynowane buraczki (można je również pokroić na połówki lub ćwiartki). Miąższ z marakui wyciągamy łyżką i wykładamy na sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i polewamy sosem pomarańczowo-lawendowym.
*

Zdjęcie - Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów