Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem

Wiosna się zbliża, słońce na to wskazuje. Robi się coraz cieplej (oby zima już nie wróciła). Na siłowniach tłok, w parkach tłok, czyli przygotowania do wiosny idą pełną parą. Dzisiaj skomponowałam przepyszną różnorodną sałatkę, daje dużo energii, a smakuje wybornie. Gorąco polecam na Wielkanoc. W wersji super light polecam boczek zastąpić grillowanym indykiem a majonez jogurtem naturalnym.

Zdjęcie - Sałatka z brokułem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z brokułem i jajkiem składniki:
  • 1 brokuł
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 5-6 plastrów boczku/100g grillowanego indyka
  • ½ czerwonej papryki
  • 6-7 korniszonów
  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2  łyżki oliwy
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

sos:

  • 2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Gdy ostygną obieram i kroję w ósemki.

Brokuł dzielę na różyczki, gotuję na parze ok. 8 minut.

Boczek kroję w paski, podsmażam na patelni.

Chleb kroję w kostkę, mieszam w oliwie i ziołach. Podgrzewam na patelni robiąc grzanki.

Ogórki i paprykę kroję w kostkę, dodaję kukurydzę, posiekany szczypiorek.

Wszystkie składniki sałatki mieszam ze sobą w dużej misce. Dodaję sos, delikatnie mieszam. Podaję.

Zdjęcie - Sałatka z brokułem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka z brokułem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów