Sałatka warstwowa z tuńczykiem, marchewką i groszkiem konserwowym


Składniki:
- 4 kawałki papryki konserwowej
- 1 duża cebula np. cukrowa lub szalotka
- 1 duża marchewka
- 3-4 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- ½ puszki groszku konserwowego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoiczek majonezu np. Hellmann's Babuni
- sól, pieprz (opcjonalnie do smaku)
Paprykę konserwową, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej najpierw jajka na twardo a później obraną marchew. Ważne aby każde ze składników dania trafiło do osobnej miseczki.
Kukurydzę, groszek i tuńczyka wyjąć z puszek i dokładnie odsączyć z zalewy.
Wcześniej przygotowane składniki, układać warstwami w dużej szklanej misce, w następującej kolejności:- kukurydza konserwowa- tuńczyk - ½ słoiczka majonezu- marchewka- ogórki kiszone- papryka konserwowa- ½ słoiczka majonezu- jajka- groszek konserwowy
Źródło (z niewielkimi zmianami): kuron.com.pl
Drukuj przepis