Sałatka Waldorf

Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!
- 1 jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- nieduża kiść zielonych winogron bez pestek
- 2 garści orzechów włoskich
- 100g sera pleśniowego
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- rukola
sos:
- 2 łyżki majonezu
- ok. 80ml śmietanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Pierś solę z obu stron i smażę na małym ogniu, tak aby pierś był soczysta. Wystudzonego kurczaka kroję w kostkę.
Selera myję i kroję w plasterki, jabłko myję i usuwam z gniazdo nasienne, kroję w kostkę. Ser kruszę na kawałki.
Wszystkie składniki (jabłko, seler, kurczak, winogrona, ser pleśniowy, orzechy) wrzucam do miski.
Składniki sosu dokładnie mieszam, polewam sałatkę, mieszam wszystko i wykładam na rukolę.