Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybka, pożywna przekąska dla tych, którzy lubią szpinak, ale również dla tych, którzy nie potrafią się do niego przekonać.
Składniki:

  • 200 g truskawek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • kilka łyżek pesto szpinakowego
  • 100 g sera feta
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: -Na półmisku lub w salaterce ułożyć umyte liście szpinaku. -Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. -Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i kostki sera. -Polać szpinakowym pesto i posypać płatkami migdałowymi. Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pesto szpinakowe:

  • 80 g świeżych liści szpinaku
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek /lub olej z bazylią/.
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • kostka lodu
  • sól i pieprz do smaku

pesto: -Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. -Do blendera wlać niewielką ilość oliwy, dodać szpinak, listki bazylii ,migdały ,ser i kostkę lodu. -Dolewając stopniowo pozostałą oliwę/ ilość można regulować do otrzymania pożądanej gęstości. miksować, aż wszystkie składniki połączą się. -Dodać skórkę cytrynową, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Sos przelać do słoiczka i wstawić do lodówki. Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów