Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem

Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem

Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I kolejna propozycja na szparagi. Już niedługo sezon się skończy więc korzystam na maksa i Was również zachęcam. Sos słodkawy fajnie się komponuje ze słonymi dodatkami. Mozna spokojnie dodać więcej żurawiny niż u mnie w przepisie.
Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mam zły okres i wybaczcie, że nie jestem zbyt aktywna. Mam nadzieję, że przyjdą lepsze dni… Czy u Was też jest tak duszno? Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • zielone szparagi,
  • młody szpinak,
  • szynka dojrzewająca (po 2 plastry na osobę),
  • ser nadający się do zgrillowania ( po 1 plastrze na osobę - u mnie oscypek, ale może być camembert ),

żurawinowy winigret:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu winnego,
  • 1 łyżeczka żurawiny,
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć. Pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Szpinak umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Szynkę pokroić i rozrzucić na szpinaku, dodać pokrojone szparagi. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Plastry sera podsmażyć na patelni grillowej. Ułożyć na sałacie. Wszystko polać sosem.

Zdjęcie - Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów