Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z porem i czerwoną  fasolą

Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą.  Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi. Ja użyłam śledzi marynowanych w occie ale oczywiście można użyć tradycyjnych matjasów. Szczerze polecam ją na święta.

Zdjęcie - Sałatka śledziowa z porem i czerwoną  fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 500 g śledzi (rodzaj według gustu)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży kawałek pora
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • sok z cytryny

Śledzie osączyć, pokroić je na małe kawałki. Jeśli używacie solonych należy je wcześniej wymoczyć, najlepiej w mleku. Fasolkę przepłukać, pora i cebulę pokroić w cienkie krążki, jabłko zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów