Sałatka różowa

Sałatka różowa

Bardzo smaczna sałatka na bazie marynowanych buraczków. Niestety nie wiem, czy można je kupić normalnie w sklepie, bo nigdy się za nimi nie rozglądałam, mam to szczęście, że dostaję je od mamy, która jest specem od wszelakich marynat ;) Jajka i słodka kukurydza wspaniale równoważą kwaskowate ogórki i buraczki. Pyszna sałatka!

Photobucket
SAŁATKA RÓŻOWA
1 słoik marynowanych buraczków w całości,
3-4 ogórki konserwowe,
1 puszka kukurydzy,
3 jajka,
½ małej czerwonej cebuli,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu,
sól i pieprz,
½ łyżeczki cukru,
szczypior z cebulki dymki

Cebulę drobno posiekać, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki i ogórki osączyć i również pokroić w kostkę. Jajka, buraczki, ogórki i kukurydzę wymieszać w misce z cebulą. Przygotować sos, mieszając majonez z jogurtem i doprawiając pieprzem, solą i cukrem. Polać sałatkę i wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.

Zdjęcie - Sałatka różowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów