Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą

Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą

Zdjęcie - Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To moja pierwsza propozycja do pomidorowej zabawy organizowanej przez Olgę Smile.

Tę smaczną, chrupiącą sałatkę można zjeść na lekką kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia - najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

Zdjęcie - Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( dla dwóch osób ) :

  • kalafior [ 1 "drzewko" , wielkości pomarańczy ]
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól , pieprz

 

Kalafiora podzielić na małe różyczki. W niedużym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić.

Przygotować sos : wymieszać jogurt i majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z kalafiorem. Zalać przygotowanym sosem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

 

Zdjęcie - Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

 

Kategorie przepisów