Sałatka pieczarkowa na ciepło

Sałatka pieczarkowa na ciepło

Dziś proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie.  Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie, dzięki czemu nic się nie marnuje. Zapraszam!

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Sałatka pieczarkowa na ciepło

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 600 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 szczypta kurkumy
  • 150 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i masło i włóż cebulę. Podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj pieczarki i podsmaż przez 5 minut aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj czosnek, szczypiorek, tymianek, curry i kurkumę u dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez kolejne 5 minut i dodaj śmietankę.
  3. Podsmaż przez kolejną minutę, dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Warm mushroom salad

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 600 g of button mushrooms, cut into thick slices or quartered
  • 1 onion, diced
  • 2 garlic cloves, sliced
  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 2 tablespoons of butter
  • 1 tablespoon chopped chives
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1/2 teaspoon curry spice
  • 1 pinch of turmeric
  • 150 ml of double cream
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the large and deep pan over medium heat, add oil and butter and add the onion. Cook until translucent, add mushrooms and cook for 5 minutes until soft, stirring occasionally.
  2. Add garlic, chives, thyme, curry and turmeric and mix. Cook for 5 minutes and mix in double cream.
  3. Cook for another minute, season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów