Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado

Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado

Zdjęcie - Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maj w tym roku miałam bardzo wyjazdowy.
Najpierw Majówka, potem jej powtórka a na samym końcu wyjazd nad ukochane morze.
Ze wszystkich wolnych chwil wyciskaliśmy to, co mogliśmy.
Teraz przyszedł czas pracy- zaliczeń niebotycznej liczby przedmiotów.
Wszystko po to, aby w połowie czerwca móc już się cieszyć upragnionymi wakacjami.

Zdjęcie - Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zanim jednak przeleję całą swoją energię na siedzenie w książkach, muszę się porządnie "doładować, np. taką sałatką.

Zdjęcie - Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 1 woreczek kaszy gryczanej (100g) - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 1 1/2 łyżki oliwy - 1 łyżka soku z cytryny - kilka plastrów salami lub np. kindziuka - 1/2 awokado - garść koktajlowych pomidorków - 4 suszone pomidory w oliwie (odsączone) - garść liści świeżego szpinaku - garstka orzechów włoskich - sól, pieprz - ulubione zioła ( u mnie: bazylia i tymianek)


Szparagi myjemy, odłamujemy z nich zdrewniałe końcówki. Na płaskiej blasze od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, następnie przekładamy szparagi, posypujemy je solą, pieprzem, polewamy 1 1/2 łyżki oliwy oraz sokiem z cytryny. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach C. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami podsmażamy z obu stron na patelni (ma być chrupiąca). Ugotowaną kaszę i kawałki podsmażonej salami przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej również umyte i pokrojone pomidorki oraz świeże liście szpinaku i pokrojone w plastry awokado. Upieczone szparagi kroimy w mniejsze kawałki i również dodajemy do reszty składników. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oliwy, kroimy, wrzucamy do miski. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Orzechy włoskie prażymy przez 2 min. na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Smacznego!


Uwagi: Taki posiłek z powodzeniem nadaje się jako posiłek "na wynos" do pracy/szkoły czy na uczelnię. To prawdziwa bomba witaminowa! Możecie dowolnie zmieniać warzywa czy też wzbogacić ją o żółty lub kozi ser. Tak samo orzechy- jeśli nie posiadacie włoskich możecie użyć laskowych czy też pestek dyni, słonecznika.

Zdjęcie - Sałatka na ciepło z kaszą gryczaną, pieczonymi szparagami i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów