Sałatka kuskus z tuńczykiem i koperkiem

Sałatka kuskus z tuńczykiem i koperkiem

Zawsze kiedy mam ochotę na coś lekkiego, łatwostrawnego a przy tym pysznego przyrządzam kaszę kuskus z tuńczykiem w wersji light (bez majonezu). Kasza kuskus jest bogata w węglowodany oraz białko natomiast tuńczyk równie delikatny zawiera korzystne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, wysokowartościowe białko oraz selen. Dzięki koperkowi dostarczamy sobie porcję witaminy C i beta-karotenu. Ta sałatka dostarcza mnóstwa energii i witamin.

Zdjęcie - Sałatka kuskus z tuńczykiem i koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 100 g kaszy kuskus,

- 1 puszka tuńczyka w oleju ( duże kawałki),

- bulion warzywny,

- 1 czerwona cebula,

- 1 ogórek konserwowy,

- 100 g kukurydzy konserwowej,

- pęczek koperku,

- sól i pieprz,

 Sposób wykonania:

  1. Cebulę kroimy na cieniutkie pół talarki, mieszamy z suchą kaszą kuskus a następnie zalewamy gorącym bulionem tak aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, przykrywamy i odstawiamy na 5 do 10 minut.
  2. Kiedy kasza wchłonie bulion rozdrabniamy dokładnie widelcem i odstawiamy do wystygnięcia,
  3. Do wystudzonego kuskusu dodajemy
    pokrojony w kosteczkę ogórek, odsączoną kukurydzę, tuńczyka (bez oleju) oraz posiekany koperek.
  4. Wszystkie składniki dokładnie
    mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Dekorujemy gałązką koperku i SMACZNEGO wszystkim życzę.

 Inne dania z kaszą KUSKUS:

Sałatka kuskus z suszonymi pomidorami i fetą

Pikantna pierś kurczaka z kaszą kuskus i miętą

Kategorie przepisów