Sałatka indyjska

Sałatka  indyjska

Na tę sałatkę miałam ochotę od dawna, właściwie o czasu kiedy zobaczyłam ją w programie "Ewa gotuje". Jednak zrobiłam ją dopiero dzisiaj, bo... szukałam jakiegoś fajnego makaronu i znalazłam go ...w Lidlu. Cappellacci, pyszny makaron w kilku kolorach, żałuje, że nie kupiłam dwóch paczek, ale to nic...czekam na następny Tydzień włoski:)

A sałatka.....mmmmmm! Spróbujcie!

Zdjęcie - Sałatka  indyjska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka  indyjska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

250g makaronu (użyłam kolorowego cappellacci)

1 podwójna pierś kurczaka

1 puszka ananasa

4 łyzki soku z ananasa (zalewy z puszki)

1 łyżeczka curry

1 łyzka sosu sojowego

4 łyżki majonezu

sól

pieprz

1 łyzka oleju ryżowego do smażenia

natka pietruszki lub mięta


Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Kurzą pierś umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, posypać solą, pieprzem oraz curry  i odstawić na minimum 30 minut. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić, by mięso wystygło.

Ananas pokroić w kostkę, wymieszać z wystudzonym makaronem i mięsem. Dodać sok z ananasa, sos sojowy i majonez. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wsyapć również troche drobno posiekanej natki pietruszki, kolendry lub mięty. Schłodzić.

Smacznego!

Kategorie przepisów