Sałatka indyjska
Na tę sałatkę miałam ochotę od dawna, właściwie o czasu kiedy zobaczyłam ją w programie "Ewa gotuje". Jednak zrobiłam ją dopiero dzisiaj, bo... szukałam jakiegoś fajnego makaronu i znalazłam go ...w Lidlu. Cappellacci, pyszny makaron w kilku kolorach, żałuje, że nie kupiłam dwóch paczek, ale to nic...czekam na następny Tydzień włoski:)
A sałatka.....mmmmmm! Spróbujcie!
Składniki:
250g makaronu (użyłam kolorowego cappellacci)
1 podwójna pierś kurczaka
1 puszka ananasa
4 łyzki soku z ananasa (zalewy z puszki)
1 łyżeczka curry
1 łyzka sosu sojowego
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
1 łyzka oleju ryżowego do smażenia
natka pietruszki lub mięta
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Kurzą pierś umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, posypać solą, pieprzem oraz curry i odstawić na minimum 30 minut. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić, by mięso wystygło.
Ananas pokroić w kostkę, wymieszać z wystudzonym makaronem i mięsem. Dodać sok z ananasa, sos sojowy i majonez. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wsyapć również troche drobno posiekanej natki pietruszki, kolendry lub mięty. Schłodzić.
Smacznego!