Sałatka Cezar

Zawsze kiedy widziałam przepis na tę sałatkę zastanawiałam się czym się ludzie właściwie zachwycają ale teraz kiedy sama ją zrobiłam już się nie dziwię. Sałatka zawiera tak mało składników a jest taka pyszna. Chrupiąca sałata, soczysty kurczak i pyszne grzanki w zestawieniu z lekko winnym i aromatycznym sosem to jest to co napewno podbije serca gości ale i domowników. Do tych wszystkich argumentów mogę jeszcze dorzucić, że sałatka jest bardzo lekka i człowiek nie czuję się ociężąły po zjedzeniu nawet sporej ilości. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- grzanki z chleba tostowego
- parmezan
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Sałatę porwać na kawałki. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor, przyprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu wymieszać razem i dodać zmiażdżony czosnek. Odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach, dodać kurczaka i grzanki. Posypać startym parmezanem. Przed samym podaniem polać dressingiem.
Smacznego:)