Sałatka brokułowa z tuńczykiem

Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- ok 1 szklanki makaronu ryżowego orzo
- średniej wielkości cebulka
- słoik suszonych pomidorów
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory i cebulkę drobno kroimy. Do miski przekładamy makaron, ugotowanego brokuła, odsączonego z zalewy tuńczyka, cebulkę i pomidory.
Dresing:
- 4 łyżki oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Podane składniki mieszamy ze sobą do połączenia i polewamy nimi sałatkę i całość delikatnie mieszamy
