Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami
            Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem to smakowita propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę. Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :) 
 
 
 
 SAKIEWKI Z BROKUŁAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI 
 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
 200g brokułów (mogą być mrożone), 
 100g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur), 
 12 szt. zielonych oliwek, 
 1 żółtko, 
 sól 
 
 Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie – powinny być al dente, czyli lekko twardawe. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
 Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na 6 kwadratów i 1 pasek szerokości ok. 3 cm, z którego będą wykrawane szczyty sakiewek. Na środek każdego kwadratu nałożyć po trochę brokułów i sera. Rogi ciasta zawinąć do góry, tworząc sakiewkę. Do każdej sakiewki wetknąć po 2 oliwki, tak aby trochę wystawały. 
 Z odkrojonego wcześniej paska ciasta wyciąć 6 małych kółek (np. nakrętką od napoju). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i przykleić na wierzchu każdej sakiewki. Całe paszteciki również posmarować żółtkiem. 
 Piec w 220 stopniach ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. 
 
 
 (inspiracja: „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej, z moimi zmianami) 
 
 
 
 