Sajgonki z kurczakiem

Nie tak dawno robiłam sajgonki wegetariańskie. Zostało mi wtedy trochę papieru ryżowego, który postanowiłam wykorzystać teraz, do przygotowania sajgonek z kurczakiem - tak dla odmiany. Sajgonki podałam z gotowym ostro-słodkim sosem chilli.

Składniki:

15 arkuszy papieru ryżowego

200 g mięsa z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść grzybów chińskich

1 papryczka chilli

1/3 słoika pędów bambusa

garść cieniutkiego makaronu ryżowego

1 jajko

chińska przyprawa (użyłam przyprawy o nazwie Shanghai Wok)

sos sojowy

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Mięso zmiel. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj mięso i posiekaną papryczkę chilli. Smaż przez 5-7 minut, dodaj przyprawę chińską i sos sojowy. Trzymaj mięso na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Grzyby namocz, a następnie posiekaj. Pokrój również pędy bambusa. Makaron połam na drobne kawałki i przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu, dodaj go do przestudzonego mięsa. Wsyp również bambus i grzyby, wszystko dobrze wymieszaj i dopraw. Na końcu wbij jajko, wymieszaj z masą. Papier ryżowy namocz, zwijaj sajgonki, smaż na złoto na głębokim oleju. Podawaj z sosem i surówką z białej kapusty.

Zdjęcie - Sajgonki z kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Grzanka z pomidorami, czyli br…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczona kukurydza z ziołowo o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Carpaccio z buraczków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Placek z pomidorami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

1

Curry z ziemniakami i fasolką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Pasta z bakłażana i papryki

figmara figmara
figowe smaki

Faszerowane pomidory

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Domowe sandwicze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczarki w occie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Bakłażanowa przekąska

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni