Sajgonki z fetą i szpinakiem
Sajgonki z fetą i szpinakiem to:
✅pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny
✅tylko kilka składników
✅przepis bez glutenu.
W przepisie wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna, który jest wyjątkową mieszanką oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni. Ma wysoką temperaturę dymienia, przez co doskonale nadaje się do smażenia i gotowania. Ponadto ten zdrowy olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na sajgonki z fetą i szpinakiem:
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 pęczek dymki
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
- 3/4 opakowania fety
- 60-70 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek koperku
- opcjonalnie pieprz i sól do smaku
- 9-10 sztuk papieru ryżowego
- duży pojemnik z wodą
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki parmezanu tartego
Jak zrobić sajgonki z fetą i szpinakiem?
Podsmaż dymkę ze szpinakiem. Przełóż do miski. Gdy nieco przestygnie dodaj sery: feta i mozzarella, pokrojony koperek oraz dopraw pieprzem. Farsz do sajgonek wymieszaj.
Przygotuj papier ryżowy zanurzając go w wodzie. Wyjmij z wody, gdy będzie miękki i elastyczny. Ułóż na nim farsz i uformuj sajgonki.
Sajgonki z fetą i szpinakiem obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z tartym parmezanem (50/50).
Sajgonki smaż do złocistego koloru na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna. Przed podaniem sajgonki z fetą i szpinakiem możesz oprószyć odrobiną chili.