Sajgonki z fetą i szpinakiem

Sajgonki z fetą i szpinakiem

Zdjęcie - Sajgonki z fetą i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sajgonki z fetą i szpinakiem to:

✅pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny

✅tylko kilka składników

✅przepis bez glutenu.

W przepisie wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna, który jest wyjątkową mieszanką oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni. Ma wysoką temperaturę dymienia, przez co doskonale nadaje się do smażenia i gotowania. Ponadto ten zdrowy olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Składniki na sajgonki z fetą i szpinakiem:

  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 pęczek dymki
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
  • 3/4 opakowania fety
  • 60-70 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek koperku
  • opcjonalnie pieprz i sól do smaku
  • 9-10 sztuk papieru ryżowego
  • duży pojemnik z wodą
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki parmezanu tartego

Zdjęcie - Sajgonki z fetą i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić sajgonki z fetą i szpinakiem?

Podsmaż dymkę ze szpinakiem. Przełóż do miski. Gdy nieco przestygnie dodaj sery: feta i mozzarella, pokrojony koperek oraz dopraw pieprzem. Farsz do sajgonek wymieszaj.

Przygotuj papier ryżowy zanurzając go w wodzie. Wyjmij z wody, gdy będzie miękki i elastyczny. Ułóż na nim farsz i uformuj sajgonki.

Sajgonki z fetą i szpinakiem obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z tartym parmezanem (50/50).

Sajgonki smaż do złocistego koloru na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna. Przed podaniem sajgonki z fetą i szpinakiem możesz oprószyć odrobiną chili.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów