Rzeszowiak

Przepis ten dostałam od kogoś już bardzo dawno temu i jakoś nigdy dotąd go nie robiłam. Kiedy wrzuciłam nazwę "rzeszowiak" w google, wyskoczyło mi zupełnie inne ciasto niż w moim przepisie, więc bardzo możliwe, że niektórzy z Was znają tę inną wersję.

Składniki:

Ciasto białe:

7 białek

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka wódki

Ciasto żółte:

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

7 żółtek

6 łyżek cukru

1 szklanka mleka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

Ponadto:

3-4 łyżki mielonej kawy lub startej czekolady

słoiczek kwaśnego dżemu (np. z czerwonej porzeczki)

polewa czekoladowa (np. z 1/2 kostki masła i tabliczki czekolady)

Przygotuj ciasto białe: ubij pianę z białek, dodaj cukier puder i resztę składników. Wyłóż na natłuszczoną blachę kupkami, posyp obficie kawą lub czekoladą.

Przygotowanie ciasta żółtego: ubij jajka i dodaj resztę składników. Wylej na ciasto białe. Całość piecz ok. 40 minut w 160 stopniach.

Krem: mleko zagotuj z cukrem i mąką rozprowadzoną z żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając, na gęsto. Przykryj garnek i odstaw budyń do wystygnięcia.

Utrzyj masło, dodawaj stopniowo budyń. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj dżemem, na to wyłóż krem i drugą część ciasta. Całość polej polewą i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepisy z tych kategorii

1

Pomarańczowa babka drożdżowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

4

Wielkanocne śniadanie - awokad…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kajmakowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Babka pomarańczowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Mazurek śliwkowo - czekoladowy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

3

Mazurek kajmakowy z bezą – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

5

Babka z advocatem

Dzi Dzi
karmelowy

2

Mazurek kajmakowy z migdałami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy