Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym

Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym

Na wstępie serdecznie dziękuję za ciepłe słowa i wszelkie życzenia złożone Jasiowi!
Pierwszy wspólny tydzień za nami. Teraz już z górki:)

A wracając do obiecanego przepisu…

Jesień to moim zdaniem nie najlepszy czas na jedzenie lodów, czy innych deserów prosto z lodówki. Co innego ciepły ryż pachnący wanilią i cynamonem, złamany lekko kwaskowatym śliwkowym sosem. Bo nie ma to jak zakończenie posiłku „czymś” słodkim.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym

Agata, 28 października 2010

Zdjęcie - Ryżowy pudding z korzennym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ryż dokładnie opłukać na sitku. Wsypać do garnka, zalać mlekiem, śmietanką, doprawić solą i cukrem. Gotować z przepołowioną laską wanilii (należy zeskrobać z niej nasionka), mieszając od czasu do czasu aż do miękkości ryżu.
W drugim rondelku na wolnym ogniu dusić wypestkowane śliwki z wodą i przyprawami aż do uzyskania jednolitego, gęstego sosu.
W salaterkach delikatnie połączyć lekko ciepły, kremowy ryż z sosem.

Kategorie przepisów