Ryżowy deser "Rafaello"

Ryżowy deser "Rafaello"

Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mleczny, delikatny, mocno kokosowy, ryżowy deser, który dopieści każde podniebienie.
Pychota, smakiem przypominająca wyborne znane wszystkim słodkości - kuleczki rafaello.

Składniki:

  • 0.5 szklanki ryżu
  • 2.5 szklanki mleka
  • garść płatków migdałowych
  • 70g wiórków kokosowych
  • 0.5 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • cukier (ilość wedle uznania)
  • bita śmietana i świeża mięta do dekoracji

Ryż ugotować w 2 szklankach mleka.
Jeżeli jest taka potrzeba, ryż wyjdzie za gęsty, dodać jeszcze 0.5 szklanki mleka.
Pod koniec gotowania dodać kokos, płatki migdałowe i czekoladę.
Jeżeli potrzeba, całość dosłodzić.
Dodać rum.

Deser przelać do salaterek.
Włożyć do lodówki, schłodzić kilka godzin.
Deser podawać z kleksem bitej śmietany i listkami świeżej mięty.



Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ryżowy deser "Rafaello" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów