Ryż z pomidorami po indyjsku

Jako dodatek do kurczaka mughlai podałam ryż z pomidorami, który znakomicie uzupełnił to danie. Przepis zaczerpnęłam z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska” i chociaż pozmieniałam nieco proporcje oraz użyłam świeżych pomidorów, a nie z puszki, to jednak indyjski charakter i smak dania pozostał :) Do tego typu potraw warto zaopatrzyć się w dobry ryż basmati. Jest naprawdę niezastąpiony :)
RYŻ Z POMIDORAMI PO INDYJSKU (na 4-5 porcji) 2 łyżki klarowanego masła, 1 cebula, ½ łyżeczki nasion czarnuszki, ½ łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, szczypta soli, 2 średnie, dojrzałe pomidory, ½ szklanki soku pomidorowego, 200g ryżu basmati, 300ml wody
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać nasiona czarnuszki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, sproszkowane chili i sól, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone pomidory i sok pomidorowy. Zmniejszyć ogień i mieszając, gotować kilka minut. Dodać ryż i dokładnie wymieszać. Wlać wodę, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a ryż będzie miękki.