Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami

Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami

Zdjęcie - Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryżowa zapiekanka z owocami............deser, podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....
To danie które pamiętam od dziecka i do którego często powracam ...../i chyba nie tylko ja/ Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno. Najczęściej ryż zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem , czasem z wanilią, rodzynkami i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną. Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłka dodałam do niej kilka truskawek. Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym. Zdjęcie - Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki :/ 2 porcje/

  • 150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/
  • 200g truskawek
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • kilka kropli esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: -Ugotować ryż w/g przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/. -Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową. -Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. -Truskawki obrać z szypułek. -Naczynie żaroodporne posmarować masłem. -Ryż delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami. -Przełożyć do foremki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową . -Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut -Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów